TPM 2018 tausta TPM 2018 tausta

Kampanjakummit

Työpäivä maailmalle -kampanjaan osallistuu joukko tuttuja kasvoja. Kampanjakummeihin ja heidän viesteihinsä voit tutustua alla. Tartu haasteeseen ja lahjoita – tehdään yhdessä inhimillisempi maailma!


Maaliskuun 2018 kampanjakummi
Saara Lehtiranta

"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa”. Suomalaisessa terveydenhuollossa työskentelemme päivittäin sen puolesta, että jokainen Suomessa syntyvä lapsi saisi parhaat mahdolliset lähtökohdat kuulla, nähdä ja kokea maailmaa. Meille kuulo- ja näköseulonnat ovat muiden kehitysseurantojen ohella itsestäänselvyys. Valitettavasti näin ei tietystikään ole kaikkialla.

Lääkärin sosiaalinen vastuu – järjestö kampanjoi tänä vuonna kuulo- ja näkövammaisten etelä-nepalilaisten lasten puolesta. Vammaisuuteen liittyy Nepalissa edelleen voimakkaita ennakkoluuloja, valitettavasti kuntouttamisen sijaan vammautuneet lapset monesti piilotetaan ja syrjäytetään yhteisöstä. Erityisen surullista on, että moni vamma olisi ennaltaehkäistävissä tai hoidettavissa, esimerkiksi rokottamalla tuhkarokkoa vastaan tai huolehtimalla riittävästä A-vitamiinin saannista.

Itseäni kiehtoo Työpäivä maailmalle -kampanjassa erityisesti se, että samalla kun työskentelen suomalaislasten terveyden eteen, voin kantaa pienen korren kekoon maailman terveyden puolesta. Jos työpäiväni mahdollistaa sen, että yksi nepalilainen lapsi näkee lukea vaikkapa maantiedonkirjasta Suomesta, on työpäiväni onnistunut.

Saara Lehtiranta, lastentauteihin erikoistuva lääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

valokuva


Helmikuun 2018 kampanjakummi
Sini Skogberg

LSV (Lääkärin sosiaalinen vastuu) tekee tärkeää kehitysyhteistyötä ympäri maailmaa. Työpäivä maailmalle -projektin kautta juuri Sinä voit osallistua kehitysyhteistyöhön www.lsv.fi/tyopaivamaailmalle -sivujen kautta. Tänä vuonna lahjoitukset käytetään nepalilaisten kuulo- ja näkövammaisten lasten kuntoutukseen. Oikean diagnoosin, hoidon ja kuntoutuksen myötä syrjäytymisen riski vältetään ja lapset pääsevät mukaan koulumaailmaan ja yhteiskuntaan.

Nepalissa monet lapset elävät köyhyydessä ja lastenkodeissa. Avun tarve on suuri. Ollessani vapaaehtoistyössä nepalilaisessa lastenkodissa jouduin valitettavasti todistamaan, että osan lastenkodeista tavoite oli tehdä bisnestä, ei parempaa tulevaisuutta lapsille. Niinpä on tärkeää tietää, että apu menee ilman ylimääräisiä välikäsiä perille. Työpäivä maailmalle -projektin kautta lahjoitukset menevät varmasti suoraan kuulo- ja näkövammaisten lasten avuksi.

Lähde siis mukaan lahjoittamaan Työpäiväsi maailmalle!

Sini Skogberg, lastenneurologiaan erikoistuva lääkäri, HUS

valokuva


Tammikuun 2018 kampanjakummi
Otto Helve

Suomeen on vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen hakeutunut totuttua selvästi suurempi määrä turvapaikanhakijoita. Vaikka tulijamäärä on taas pienentynyt on muutos näkynyt yhteiskuntamme kaikilla alueilla, kuitenkin erityisen selvästi terveydenhuollossa.

Me lääkärit kohtaamme työssämme ihmisiä vauvoista vaareihin, niin hyvä- kuin kaikkein vähäosaisimpia. Olemme työmme vuoksi etulinjassa huomaamassa yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia. Eri lääkärijärjestöt ovatkin tuoneet esille huolensa turvapaikanhakijoiden ja myös paperittomien asemasta ja terveydenhuollosta Suomessa. Lisäksi monet kollegat ovat tiedustelleet mitä vähäosaisten eteen olisi tehtävissä, sekä meillä Suomessa että ulkomailla.

Lääkärin sosiaalinen vastuu järjestämä Työpäivä maailmalle -kampanja tarjoaa meille mahdollisuuden tuoda tukea terveydellisiin epäkohtiin siellä, missä niitä on todettu ja niiden korjaamiseen voidaan vaikuttaa.

Otto Helve, dosentti LT, lastentautien ja lasten infektiotautien erikoislääkäri

valokuva